Specificaties

Hardware overzicht
Software overzicht

Hardware overzicht

Behuizing: Lian-Li PC-P80 Armorsuit

Lian-Li PC-P80 Armorsuit Een essentiële eigenschap voor de behuizing is dat deze ten minste acht uitbreidingsslots moet bevatten, twee voor elke dual-slot grafische kaart. Vrijwel alle PC behuizingen hebben maximaal zeven uitbreidingsslots. De Lian-Li PC-P80 en Thermaltake Armor blijven over als kandidaten. Beide zijn het uitstekende keuzes: wij hebben uiteindelijk gekozen voor de Lian-Li behuizing, met name vanwege de beschikbaarheid.

Moederbord: MSI K9A2 Platinum

MSI K9A2 Platinum We hebben gezocht naar een moederbord dat vier fysieke PCI-Express x16 slots bevat en bovendien dubbel-slot ruimte heeft tussen elk van deze slots. Er zijn weinig moederborden op de markt met vier slots voor grafische kaarten en dubbele ruimte: de MSI Quad Royal (inmiddels gedateerd) en de MSI K9A2 Platinum. Aanvankelijk waren we van plan te kiezen voor een moederbord dat geschikt is voor een Intel processor, ofwel Skulltrail ofwel NVIDIA 790i, maar geen van de beschikbare moederborden voldeed aan onze eisen m.b.t. de grafische slots. Uiteindelijk hebben we gekozen voor een AMD chipset, aangezien CPU prestaties voor onze toepassing ondergeschikt zijn. Het MSI K9A2 moederbord heeft een zeer gunstige prijs en heeft gelukkig niet veel toeters en bellen, die we toch niet gebruiken.

CPU: AMD Phenom 9850

AMD Phenom 9850 Een quad-core CPU is essentieel voor ons systeem, aangezien er continu moet worden gecommuniceerd tussen de CPU en de acht grafische cores. Als we deze communicatie kunnen spreiden over zo veel mogelijk CPU cores, komt dit de totale snelheid ten goede. We hebben gekozen voor de nieuwe Phenom 9850 CPU, die geen last heeft van de TLB bug in de eerdere AMD Phenom processoren.

CPU koeler: Scythe infinity

Scythe infinity Deze CPU koeler biedt meer dan genoeg koeling voor de CPU. Aangezien we de CPU niet overclocken, zijn de eisen die we stellen aan de CPU cooler beperkt. Desondanks is de Scythe Infinity natuurlijk een prima koeler.

Geheugen: 4x2GB Corsair TWINX DDR2 PC6400

4x 2GB Corsair TWINX DDR2 PC6400 Voor onze toepassing is het van groot belang zo veel mogelijk RAM te kunnen gebruiken. 8GB is doorgaans genoeg om grote 3D volumes (bijv. 1024x1024x1024) geheel in het geheugen te kunnen laden. Uiteraard hadden we graag meer geheugen gehad! In vergelijking met een "echte" supercomputer bevat de FASTRA heel weinig geheugen, maar is het geheugen wel zeer snel aanspreekbaar. Het gekozen Corsair geheugen heeft nette timings en is zeer betaalbaar.

Harddisk: Samsung Spinpoint F1 750GB

Samsung Spinpoint F1 750GB Op het eerste gezicht lijkt deze keus wellicht wat vreemd. De Spinpoint harddisk is niet erg snel in vergelijking met duurdere modellen, zoals de Raptors van Western Digital. In ons geval echter, maakt harddisk performance vrijwel niet uit voor de uiteindelijke prestaties van de FASTRA (tenminste: voor tomografie). We hebben gekozen voor een enkele grote harddisk, om zoveel mogelijk airflow door de behuizing mogelijk te maken.

Voeding: Thermaltake Toughpower 1500W Modular PSU

Thermaltake Toughpower 1500W Modular PSU De Thermaltake Toughpower was de enige voeding die we konden vinden die beschikt over de noodzakelijke vier PCI-Express x6 en vier PCI-Express x8 connectoren. Een alternatief zou zijn geweest om meerdere kleinere voedingen te gebruiken, maar deze modulaire voeding zorgt voor een zeer nette kast, met zo veel mogelijk ruimte voor de airflow. Deze voeding blijkt ruim voldoende vermogen te leveren om de vier grafische kaarten gelijktijdig te gebruiken, zelfs na overclocken van de shader cores op alle acht GPU's met 20%.

Grafische kaarten: 4x MSI 9800GX2

MSI 9800GX2 We hebben geen duidelijke reden om de MSI kaarten te verkiezen boven andere merken. We kregen een aanbod van MSI voor een goede prijs. De combinatie met het MSI moederbord leek ons een goede keus.

Software overzicht

We gebruiken Windows XP-64 als besturingssysteem van de FASTRA. We hebben voor dit OS gekozen om de volgende drie redenen. Ten eerste hebben we een 64-bit OS nodig om 8GB werkgeheugen te kunnen addresseren. Ten tweede verwachtten we bij Windows minder driverproblemen tegen te komen dan bij Linux. Tot slot konden we niet kiezen voor Vista, aangezien het NVIDIA CUDA platform, dat we gebruiken voor het programmeren van de grafische kaarten, niet beschikbaar is voor Vista. Voor de software-ontwikkeling gebruiken we Microsoft Visual Studio 2008. De basisfunctionaliteit van onze software is geschreven in C++ (Visual C++), terwijl Matlab wordt gebruikt voor de snelle ontwikkeling van applicatie prototypen. Alle GPU code wordt ontwikkeld met het NVIDIA CUDA systeem, een C-achtige programmeertaal die het mogelijk maakt om zeer efficiënt GPU's te programmeren.